tiistai 30. lokakuuta 2012

Nauris-palsternakkakeitto, lohipiiras sekä yrttijuusto


Syksy onkin melkein ohi ja talvi ehti jo käväistä, joskin vain muutaman päivän ajan, mutta tulossa se on joka tapauksessa. Kasvukausi on ohi ja niukat ajat ovat edessä, mikäli siis eläisimme keskiajalla. Päätimme jo tämän projektin alussa että pyrimme kokkaamaan vuodenaikojen mukaan, jotenka tällä kertaa menuumme kuuluikin juureksia sekä tuonti raaka-aineita, kuten kuivahedelmiä sekä tietysti mausteita.

MENU
Nauris-palsternakkakeitto
Pähkinä-yrttijuusto
Lohipiiras

Nauris-palsternakkakeitto

Sosekeittoa on helppo valmistaa. Mausteilla ja erilaisten kasvisten käytöllä saa hyvinkin eri makuista keittoa. Tekemämme kermainen juureskeitto oli samettista ja lempeän makuista. Keiton erikoisuus oli sitruunamehu, joka antoi hieman kirpeyttä makuun. Keiton kanssa sopisi mielestämme krutongit tai vain vaaleaa paahdettua leipää. Totesimme ykstuumaan että tälläistä keittoa, kun saisi alkuruokana ravintolassa, olisimme hyvin tyytyväisiä.

Lohipiiras

Lohipiiras oli hyvin mielenkiintoinen jo reseptiä lukiessa. Aineksina mm. kuivattuja viikunoita ja taateleita, paljon eksoottisia mausteita, kuten sahramia ja neilikkaa sekä tietenkin lohta. Kaikki nämä ja paljon muita hienoja aineksia yhdistettynä voitaikinaan tekivät tästä piirakasta erinomaisen sekä myös mielipiteitä jakavan ruoan. Suurinosa maistajista ylisti piirasta ja eräs totesi tämän olevan uusi lempipiiraansa. Tämä lohipiiras on varmaankin sellainen ruoka, josta voi olla vain kahta mieltä: joko tätä rakastaa tai inhoaa.

Piiraan kanssa sopisi juomaksi täyteläinen valkoviini tai kevyt punaviini. Tähän menuuseen valmistamamme pähkinä-yrttijuusto kevensi (yrttisen makunsa puolesta) lohipiirasta.
Pähkinä-yrttijuusto

Käytimme teollisesti valmistettua brie-juustoa, joka on valkohomejuusto. Teollisesti valmistetun brien lisäksi valmistetaan maalaisbrieä, jota kutsutaan fermier juustoksi. Maalaisbrien laatua ei voi juurikaan verrata teollisesti valmistettuun, joten jos haluaa tästä gourmet-version kannattaa osta maalaisbrieä. Mikäli etiketistä löytyy sana "Meaux" ja juusto on pehmeää, muttei juoksevaa, se on laadukasta. Juustolla on myös oltava valkoinen, kovahko kuori eikä se saa tuoksua ammoniakilta.
Mikäli ei ole kovin suuri brien ystävä teollisesti tuotettu voi sopia paremmin, koska se on huomattavasti miedompaa ja kiinteämpää.

Yrtit ja brie sopivat erinomaisesti yhteen. Juuston täyteläisyys keveni mukavasti raikkailla yrteillä. Käytimme tuoreita yrttejä, timjamia lukuunottamatta. Pehmeärakenteisia yrttejä voi hyvinkin laittaa kuivattuina, muistaen käyttää kuivattua ainesta vähemmän kuin tuoretta. Yrteistä voisi käyttää vaikkapa joitain seuraavista: persilja, ruohosipuli, basilika, oregano, timjami, rosmariini.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti