maanantai 31. joulukuuta 2012

Pullojen ja purnukoiden käsittely

Puhtaus on perusta säilönnälle ja takaa onnistuneen lopputuloksen. Olemme tehneet kokkauskerroillamme erilaisia juomia ja osa on ollut pullotettuna useita kuukausia. Ajattelimmekin julkaista säilöntäohjeita blogiimme. Säilöntä on loppujen lopuksi yksinkertaista kunhan muistaa tietyt perusasiat.

Tässä perusohjeet lasisille säilöntäastioille:

1) Pese säilöntäastiat huolellisesti astianpesuaineella, huuhtele hyvin
2) Liota astioita ja kansia yön yli kylmässä vedessä. Liotus herättää astioiden pinnassa olevat itiöt, joilloin ne voidaan tuhota kuumennuksen aikana.
3) Ota purkit ja kannet vedestä ja anna kuivahtaa hetki.
4) Kääri purkit ja pullot sanomalehteen tai pieniin pyyhkeisiin. Jätä suuaukko avonaiseksi. Pinoa ne joko kylmään tai 100-120asteiseen uuniin ja kuumenna vähintään 15 minuuttia. Mikäli laitat purkit kylmään uuniin, aloita ajan ottaminen kun uuni on saavuttanut sterilointilämmön.
Anna purkkien jäähtyä hieman ennen kuin otat ne uunista pois. Muista käyttää pitkähiaista paitaa ja patakintaita tai -lappuja!
Täytä kuumat purkit kuumalla säilykkeellä lähes piripintaan, jottei pieneliöille jää elintilaa. Sulje astiat välittömästi. Kun säilyke jäähtyy, se vetää kannen tai korkin lommolle. Tämä on merkki onnistuneesta säilönnästä. Mikäli käytät lasikansia, vastaavaa ei tietenkään tapahdu.

Kansien ja korkkien sterilointi:
Upota kannet ja korkit veteen, kieuhuta muutama minuutti. Muista että kumitulpat eivät kestä kiehumista.

Lopuksi pyyhi purkit ja pullot puhtaiksi, nimikoi ja kirjoita nimilappuihin myös purkituspäivä koska se tuppaa helposti unohtumaan.

Muoviastioiden käsittely:
Pese astiat hyvin ja huuhtele ensin pelkällä vedellä, sitten säilöntäainetta sisältävässä vedessä.

Muista käyttää säilönnässä vain ensiluokkaisia raaka-aineita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti