tiistai 30. lokakuuta 2012

Syksyinen menu sekä viinitasting


Iltojen pimetessä päätimme kokeilla kirjan resepteistä syksyisempiä ja maistella samalla kesällä valmistamiamme mausteviinejä.

MENU

Juurespaistikkaat nauriista:
Toscanalaiset sienet:
Sieninä käytimme metsästä poimittuja suppilovahveroita sekä kantarelleja ja herkkusieniä. Maku oli hyvä, mutta seuraavalla kerralla voisi yrttejä lisätä reilumminkin.

Kanaa punaviinikastikkeessa:
Kaikki ei aina mene ihan putkeen, ei edes meillä :D joten tämän ruokalajin lopputulema näytti siltä, että pataan olisi päätynyt broilerin sijasta pienen Merenneidon Ursula-noita....noh maku sentään oli siedettävä.
Kumpikaan meistä ei aiemmin ollut suurustanut kastiketta leivällä, joten se saattoi vaikuttaa asiaan ja kastikkeen siivilöinti vain huononsi väriä.(Ohjeessa neuvottiin soseuttamaan kastike tehosekoittimella)
Jälkiviisaana broileri olisi ehkä kannattanut paloitella raakana, tai ostaa valmiina koipi-reisipaloja.
Kastikkeen pohjana ollut espanjalainen Toro ei ehkä ollut ihan paras mahdollinen, vaan hieman liian kuiva ja hapokas. Pieni tujaus marjamehua olisi voinut tuoda tarvittavaa makeutta kastikkeeseen.


Omenainen munakas:
Jälkiruoaksi valikoitunut omenainen munakas onnistui sen sijaan täydellisesti! Sahrami antoi munakkaalle kauniin kullankeltaisen värin ja hapokkaat omenat(Antonovka-lajike) sekä mausteet loivat ihanan eksoottisen makuelämyksen.
Munakkaan pariksi sopisi ehdottomasti vaniljajäätelö tai vanukas.
Vaikka makeahko tämä onkin, ei munakas ole selkeä jälkiruoka, siispä se sopisi hyvin alkuruuaksi tai suupalaksi illanistujaisiin joidenkin juustojen ja hedelmien kaveriksi. Esimerkiksi aiemmin kesällä valmistamamme juustopiiras sointuisi varmasti yhteen munakkaan kanssa.

VIINITASTING

Kokeilimme kesällä kahta erilaista kirjan mausteviini ohjetta: appelsiiniviini ja salviaviini. Pullotimme valmistamamme viinit steriloituihin pulloihin ja siellä ne odottelivat rauhassa maisteluhetkeä. Jännittyneinä avasimme pullot ja nuuhkaisimme varovasti...helpotuksen huokaus: ei merkkejä pilaantumisesta. Tosin appelsiiniviiniin oli kertynyt sen verran sakkaa että päätimme siivilöidä sen kertaalleen. Entäs maku sitten?

Salviaviini
Väri: Kullankeltainen,kirkas,hunajainen

Tuoksu: Hennon simamainen,vienon yrttinen, raikas

Maku: Yllättävän raikas ja kevyt, makea jälkimaku

Tämä on ehdoton kesäjuoma tuumasimme yhteen ääneen. Ennen tarjoilua juomaan voisi lisätä sitrusta sekä jäitä.Salviaviini toimisi myös boolina tai tervetuliaisjuomana.
Hyvin jäähdytettynä salviaviinin voisi yhdistää kalaruokiin.
Käytimme viinien pohjana puolimakeaa rieslingiä (Festivo) salviaviiniin lisättävän kirkkaan viinan tilalla voisi käyttää hyvää vaaleaa rommia.

Appelsiiniviini

Väri: kullankeltainen,hieman samea, sakkainen

Tuoksu: Jo pulloa avattaessa hyvin appelsiininen tuore ja raikas

Maku: mieleen tulee keltainen Jaffa, hieman kitkerä. Jälkimaku voimakkaan inkiväärinen.

Tämä on ehdoton jälkiruokaviini! Appelsiinin kuorta voi laittaa hieman vähemmän.

P.S Nyt tiedämme mistä vanhojen taulujen kuvaamat rusoposket tulevat ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti