tiistai 28. tammikuuta 2014

Pakkasentorjunta- menu keskiaikaiseen tapaan

Pitkä ja tapahtumarikas syksy vei bloggaajat kauas keskiajasta, mutta onneksi pääsimme vihdoin palaamaan rakkaan projektimme pariin!

Kävimme taistoon hyistä viimaa sekä purevia pakkasia vastaan seuraavin reseptein: Jakobiinikeittonen
Keittosen ohje muistutti monelle tuttua pullavanukasta, nyt siis suolaisena versiona. Sen verran muokkasimme reseptiä, että käytimme valmiiksi grillatun broilerin sijaan itse paistamiamme broilerinsuikaleita. Grillattu broileri tai vaikkapa uunissa pastetut koipireidet olisivat tuoneet ruokaan lisää mehevyyttä. Lisää voimakkuutta makuun olisi saanut käyttämällä hieman voimakkaampaa goudajuustoa, kuin mitä meillä tällä kertaa oli. Jos juuston olisi halunnut sulavan oikein kunnolla, olisi se kannattanut murustaa tai laittaa vuoka hetkeksi uuniin. Käyttämämme leipä oli itseleivottua makeahkoa vaaleaa vehnäleipää, ruokaa maistellessamme totesimme ettei tavallinen ranskanleipä olisi antanut siihen yhtä hyvää makua. 

Caudell


Tämä lämmin olutjuoma valmistui käyttäen pohjana englantilaista Honey Dew-merkkistä alea. Valmistimme juoman sekä sahramilla maustettuna että ilman. Valmiin juoman maku oli kermaisen maltainen ja sahrami vain korosti sen makua sekä antoi mukavasti potkua sekä kauniin keltaisen värin. 
Juomaan kannattaa käyttää suhteellisen voimakkaan makuista olutta.

Vasemmalla sahramilla maustettu versio.


Kuivahedelmäpiiras
Makeaa mutta ei liian makeaa totesivat kokit piirasta maistellessaan. Rapean taikinakuoren alta löytyi mantelimaitoa, taatelia, rusinaa sekä saksanpähkinää. Yhtä hyvin piiraaseen sopisivat esimerkiksi viikunat tai pecan-pähkinät. Piiraan kera voi tarjota vaikkapa mantelimaitoa, mantelikermaa tai vanilijajäätelöä. Piiraan kannattaa antaa jäähtyä hyvin ennen leikkaamista, jotta täyte ehtii asettua. 


Leivät
Keskiajalla leipä oli olennainen osa ihmisen ruokavaliota, päästimme siis mielikuvituksen valloilleen ja kaivoimme laarinpohjalle jääneet jauhot esiin:
Kumpikin taikina tehtiin 1/2 l vettä

Vaalea myslileipä: Vehnäjauhoa,kaurajauhoa sekä mysliä sekä aurinkokuivattujen tomaattien öljyä.
Rukiinen mallasleipä:Vehnäjauhoa,ruisjauhoa, sekä kaljamaltaita.

Makeutta leipiin saa halutessaan lisäämällä; hunajaa, sokeria tai siirappia. 
Leipätaikinan kanssa on mukavaa välillä vähän leikitellä ja erilaisilla muotoiluilla leivistä saa näyttäviä koristeita pitopöytään. Taikinan voi letittää kuten pullapitkon, tai kiertää käärmemäisesti kerälle. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti