sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Keskiaikahenkiset illanistujaiset


Talven kylmyyttä ja pimeyttä torjumaan päätimme jakaa keskiajan valoa muillekin. Siispä kutsuimme joukon ystäviä nauttimaan keskiajan herkuista ja saimme hieman kokkausapuakin. Pääosassa oli tietenkin hyvä ruoka, juhlamenumme koostui seuraavista herkuista.


Aluksi lämmitti mausteinen Hypocras
Tämän punaviinipohjaisen mausteviinin jälkeen, tavallinen glögi maistui jokseenkin laimealta! Suosikki.
Aterian keskiössä oli Kalaa hedelmälisukkeilla
Tähän reseptiin teimme joitakin muutoksia. Korvasimme vaalean kalan lohella ja kypsensimme kalafileet kokonaisuudessaan uunissa. Itse hedelmälisuke kuivattuine viikunoineen ja kaneli, inkivääri,neilikka mausteineen säilyi käsissämme muuten koskemattomana. Ostimme kalan kokonaisena, joten toinen vaihtoehto olisi ollut kypsentää se päineen päivineen ja täyttää se lisäkkeellä.

Lohi sai seurakseen Rusinaisia sipuleita
Vieraamme kommentti: Makea lisuke sopi hyvin suolaisen kalan kanssa. Sipuleita kannattaa haudutella riittävän kauan, jotta ne pehmenevät kunnolla.

...sekä maistuvaa Spelttilisuketta. Vaikka tätä suositeltiin käytettäväksi liharuokien lisukkeena, toimi se mainiosti myös kalan seurana. Spelttilisuke oli sopivan "tahmeaa" sormin syötäväksi.

....terveellisyyttä tuomaan Yrttistä salaattia. Raikasti muuten täyteläisiä ja raskaita makuja. Kastikkeena yrtti-vinegrette.

...lisää luksusta toi vielä Sahramileipä
Kultaakin kalliimpi sahrami antoi leivälle kauniin värin lisäksi makua. Leivästä tuli aivan uskomattoman kuohkeaa ja vielä pakastuksenkin jälkeen maku oli hurmaava.
Ruokajuomana nautimme raikasta valkoviiniä sekä ranskalaista siideriä.
Vaikka tässä kohtaa kaikkien vatsat olivat jo uhkaavan pyöristyneet niin siirryimme
herkullisiin ja makoisiin jälkiruokiin. Tarjolla oli nekkumaista Hunaja-pähkinäherkkua.
Työntouhussa seos meinasi kärvähtää hellalle joten siirsimme sen nopeasti uuniin. Lopputuloksessa ei pientä kärventymistä onneksi huomannut.

...ja jotta vatsalaukut venyisivät vielä hiukan, maistelimme Omenarusinamuhennosta mantelikerman kera. Mantelikerman suolaisuus toimi todella hyvin erittäin makean ja tuhdin muhennoksen kanssa.

Pöytä oli katettu kauniisti ja keskiajan hengessä päätimme jättää haarukat pois kokonaan. Lautasina olisivat voineet toimia pelkästään leipomamme ohrarieskat, mutta päätimme säästää isoäidin pellavaliinan jälkipolville.Vierailevan kokkimme kommentit menusta:
 Mausteviinin jouluiset maut viehättivät. Sipuli-rusinalisuke toimi hyvin makeutensa puolesta suolaisen kalan kanssa. Simppeli, mutta toimiva - voisin ajatella myös esim. possun lisäkkeeksi. Spelttilisuke - suomalainen lisuke riisin tilalle - niin kasvis-, kala- kuin liharuokien kanssa.Kalan makea ja suolainen yhdistelmä onnistunut, lohi aina hyvää, mut mielellään maistaisi samaisesta reseptistä valmistettua ruokaa vaalealla kalalla. Tästä olemme samaa mieltä, joten vielä täytyy tätä kokeilla uudelleen.
 Omena - rusinapaistos suunmakuista - itse tykkään kovasti kuivatuista hedelmistä ja pähkinöistä.. mantelikerma maistui, mut toisaalta odotin ehkä enemmän.. kerman olisi kenties voinut tarjoilla viilennettynä ja vaahdotettuna.. Mutta kokonaisuudessaan menu oikein maistuva ja toimiva. Sahramileipä niin ikään yksinkertaisuudessaan herkullista

Tästä on hyvä lähteä kohti uutta vuotta ja uusia seikkailuja keskiajan makumaailmoihin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti