Kesä on nyt koittanut tänne bloginkin puolelle ja siirryimme keskiaikaisiin kesätunnelmiin. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei puuttunut tästä kokkauskerrasta, herkullisten tuoksujen houkuttamana eksyi keittiöön ampiainen, jota kauhistuneet kokit pakenivat kylpyhuoneeseen. Karkoitimme sitkeästi paikalla pörränneen kaverin modernilla Raid sumutteella.
Hekulliseen kesämenuseen kuului; kananmunalla ja sahramilla sekä leipäkuutioilla kyllästettyä kultaista keittoa,
Kalaa hapanimeläkastikkeessa kahdella eri tavalla sekä lisukkeena pariisin puuroa. Pinjansiemen makeiset toivat makean pisteen aterialle.
Kultainen keitto
Tämä herkullisen tipunkeltainen keitto sai värinsä kananmunasta ja sahramista. Rakenteeltaan keitto oli melko löysää, mutta kuumennettaessa se saostui, keiton joukkoon lisätyt leipäkuutiot antoivat lisää täyteläisyyttä. Sitruunan mehu olisi pitänyt lisätä vasta valmistuksen loppuvaiheessa, jotta sen maku korostuisi tarpeeksi.
Sahramia olisi pitänyt olla hieman vähemmän. Leipäkuutioiden pehmetessä, ruoka toi mieleen vanhan ajan pullavanukkaan.
Kalaa hapanimeläkastikkeessa
Italialaisittain
Käyttämämme kuivatut hedelmät sointuivat hyvin yhteen hauen kanssa, tosin kala olisi vaatinut enemmän suolaa ja kastike hapokkuutta.
Hapanimeläkastikkeessa
Tässä taisi kokilla lorahtaa hieman liikaa etikkaa kastikkeeseen! Lisää makeutta siis kehiin. Tämän version kanssa makea pariisin puuro sopi hyvin yhteen.
Pariisin puuro
Alkuperäisessä ohjeessa puuro keitetteiin ohrasuurimoista, helle oli kuitenkin tehnyt tepposet kokin muistiin ja ohrasuurimot jäivät nyt seuraavaan kertaan. Keittelimme puuron mannasuurimoista. Pariisin puuro sopi hapanimeläkalan lisäksi hyvin yhteen kultaisen keiton kanssa, jolloin sitä voisi tarjoilla jopa jälkiruokana.
Pinjansiemenmakeiset
Pinjansiemenet, hunaja ja inkivääri saivat aikaan jännittävän makuyhdistelmän. Levystä taisi kuitenkin tulla hieman liian ohut sillä massasta ei saanut leikattua kunnon palasia. Maku oli kuitenkin suussasulava.
Kaksi kokkia yksi kirja. Kirjana Keskiajan keittiö (Hannele Klemettilä). Reseptejä 65. Aika määräämätön.
perjantai 14. kesäkuuta 2013
keskiviikko 17. huhtikuuta 2013
Jäähyväiset talvelle
Emme ole päässeet yhteisesti kokkailemaan sitten joulukuun illanistujaisten. Kokkailua on odotettu ja vihdoin löytyi aikaa tehdä kokonainen menu. Ruoat sisältävät jälleen ihania mausteita ja uudenlaisia makuelämyksiä. Pääruoaksi teimme englantilaista lammaspataa sekä riisilisukkeen, lisänä vielä tuoretta kauraleipää. Jälkiruokana hunaja-päärynäkeitto.
Englantilainen lammaspata:
Käytimme lampaan sijaan karitsan paahtopaistia, mutta ehdottomasti pata kannattaisi valmistaa luullisesta ja rasvaisemmasta lampaasta. Ohjeessa lihapalat lisätään kiehuvaan liemeen, mutta mielestämme lihan pinta olisi hyvä ruskistaa ensin kevyesti jonka jälkeen sen voisi kypsentää hitaasti liemessä, mielellään matalassa lämmössä uunissa. Padassa käytettiin paljon aromaattisia mausteita, kuten yrttejä sekä itämaisempia inkivääriä sekä korianteria. Hapokkuutta ruokaan antoi viini sekä sitruunamehu.
Viininä käytimme San Vigilio (2011) valkoviiniä, jonka rypäleenä oli Chardonnay. Voimakasaromisempi ja yrttinen viini toimisi mielestämme paremmin.
Lammaspata oli erinomaista ja nimenomaan sen aromikkas liemi, jota olisi voinut syödä ilokseen.
Riisilisuke lihalle:
Lisuke oli suhteellisen miedon makuinen ja toimi hienosti lampaan kanssa. Riisi ja hunaja-päärynäkeittokin sopivat yhteen. Erikoisen lisukkeesta teki siihen käytetty mantelimaito.
Kauraleipä kylmään uuniin:
Resepti http://ruokaohjeresepti.fi
7dl haaleaa vettä/reilusti kädenlämpöistä vettä, jos käyttää kuivahiivaa
50g hiivaa tai 2 x 11g kuivahiivaa
1-2tl suolaa
1-2rkl siirappia tai hunajaa
3dl kaurahiutaleita (osa voi olla kauraleseitä)
9-10dl hiivaleipä- tai/ja vehnäjauhoja. Käytimme sämpylä- sekä erikoisvehnäjauhoja.
Leipä onnistui erinomaisesti, rakenne ja maku olivat täysin kohdillaan, ei ole itse valmistetun tuoreen leivän voittanutta!
Ohjeet:
Sekoita hiiva, suola ja siirappi haaleaan veteen, lisää kaurahiutaleet
ja jauhot vähitellen. Alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota n. 20min.
Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile jauhotetuilla käsillä leiviksi.
Pistele leipien pinta haarukalla.
Laita leivät kylmään uuniin, käännä uunin lämpö 225 ast. ja paista n.
40 min. Tarvittaessa voit pienentää uunin lämpöä paistamisen
loppupuolella.
Hunaja-päärynäkeitto:
Keitosta tuli hyvin sosemainen sekä maultaan pippurinen ja kanelinen. Tälläisenä ohje sopisi lihan tai kanan kera, miedompana ja makeampana jälkiruokana. Kaveriksi sopisi jäätelö tai keskiaikaisempana vaihtoehtona vanukas. Keskiajan keittiö-kirjan resepteistä keiton kanssa voisi sopia kaksivärinen mantelimaitovanukas tai mantelikerma.
sunnuntai 6. tammikuuta 2013
Keskiaikahenkiset illanistujaiset
Talven kylmyyttä ja pimeyttä torjumaan päätimme jakaa keskiajan valoa muillekin. Siispä kutsuimme joukon ystäviä nauttimaan keskiajan herkuista ja saimme hieman kokkausapuakin. Pääosassa oli tietenkin hyvä ruoka, juhlamenumme koostui seuraavista herkuista.
Aluksi lämmitti mausteinen Hypocras
Tämän punaviinipohjaisen mausteviinin jälkeen, tavallinen glögi maistui jokseenkin laimealta! Suosikki.
Aterian keskiössä oli Kalaa hedelmälisukkeilla
Tähän reseptiin teimme joitakin muutoksia. Korvasimme vaalean kalan lohella ja kypsensimme kalafileet kokonaisuudessaan uunissa. Itse hedelmälisuke kuivattuine viikunoineen ja kaneli, inkivääri,neilikka mausteineen säilyi käsissämme muuten koskemattomana. Ostimme kalan kokonaisena, joten toinen vaihtoehto olisi ollut kypsentää se päineen päivineen ja täyttää se lisäkkeellä.
Lohi sai seurakseen Rusinaisia sipuleita
Vieraamme kommentti: Makea lisuke sopi hyvin suolaisen kalan kanssa. Sipuleita kannattaa haudutella riittävän kauan, jotta ne pehmenevät kunnolla.
...sekä maistuvaa Spelttilisuketta. Vaikka tätä suositeltiin käytettäväksi liharuokien lisukkeena, toimi se mainiosti myös kalan seurana. Spelttilisuke oli sopivan "tahmeaa" sormin syötäväksi.
....terveellisyyttä tuomaan Yrttistä salaattia. Raikasti muuten täyteläisiä ja raskaita makuja. Kastikkeena yrtti-vinegrette.
...lisää luksusta toi vielä Sahramileipä
Kultaakin kalliimpi sahrami antoi leivälle kauniin värin lisäksi makua. Leivästä tuli aivan uskomattoman kuohkeaa ja vielä pakastuksenkin jälkeen maku oli hurmaava.
Ruokajuomana nautimme raikasta valkoviiniä sekä ranskalaista siideriä.
Vaikka tässä kohtaa kaikkien vatsat olivat jo uhkaavan pyöristyneet niin siirryimme
herkullisiin ja makoisiin jälkiruokiin. Tarjolla oli nekkumaista Hunaja-pähkinäherkkua.
Työntouhussa seos meinasi kärvähtää hellalle joten siirsimme sen nopeasti uuniin. Lopputuloksessa ei pientä kärventymistä onneksi huomannut.
...ja jotta vatsalaukut venyisivät vielä hiukan, maistelimme Omenarusinamuhennosta mantelikerman kera. Mantelikerman suolaisuus toimi todella hyvin erittäin makean ja tuhdin muhennoksen kanssa.
Pöytä oli katettu kauniisti ja keskiajan hengessä päätimme jättää haarukat pois kokonaan. Lautasina olisivat voineet toimia pelkästään leipomamme ohrarieskat, mutta päätimme säästää isoäidin pellavaliinan jälkipolville.
Vierailevan kokkimme kommentit menusta:
Mausteviinin jouluiset maut viehättivät. Sipuli-rusinalisuke toimi hyvin makeutensa puolesta suolaisen kalan kanssa. Simppeli, mutta toimiva - voisin ajatella myös esim. possun lisäkkeeksi. Spelttilisuke - suomalainen lisuke riisin tilalle - niin kasvis-, kala- kuin liharuokien kanssa.Kalan makea ja suolainen yhdistelmä onnistunut, lohi aina hyvää, mut mielellään maistaisi samaisesta reseptistä valmistettua ruokaa vaalealla kalalla. Tästä olemme samaa mieltä, joten vielä täytyy tätä kokeilla uudelleen.
Omena - rusinapaistos suunmakuista - itse tykkään kovasti kuivatuista hedelmistä ja pähkinöistä.. mantelikerma maistui, mut toisaalta odotin ehkä enemmän.. kerman olisi kenties voinut tarjoilla viilennettynä ja vaahdotettuna.. Mutta kokonaisuudessaan menu oikein maistuva ja toimiva. Sahramileipä niin ikään yksinkertaisuudessaan herkullista
Tästä on hyvä lähteä kohti uutta vuotta ja uusia seikkailuja keskiajan makumaailmoihin.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)